Festival Vinarium 2023

 

Festival Vinarium bo obudil poznopoletno dogajanje z dvema osrednjima prireditvama Bogračfestom in Lendavsko trgatvijo ter kulturno-kulinaričnimi dogodki, ki med 24. avgustom in 2. septembrom vabijo na festivalsko doživetje Lendave.Festivalsko ozračje se bo stopnjevalo skozi poletje že s 15. Mednarodnim tekmovanjem v kuhanju ribje čorbe, ki je na sporedu 8. julija na parkirišču pri hotelu Cubis. Avgust bo v znamenju predfestivalskega dogajanja z manjšimi dogodki in akcijami na vinsko-turistični cesti in v središču mesta, s koncertom pod zvezdami na grajskem obzidju in jazz koncertom pa se pričenja uvod v Festival Vinarium. Bogračfest, ki velja za eno največjih kulinaričnih prireditev v Sloveniji, se tradicionalno odvija zadnjo avgustovsko soboto, 26. 8. 2023, na Glavni ulici v Lendavi. Prijave ekip, ki se lahko potegujejo za naziv mojstra bograča, so še odprte (www.lendava-lendva.siwww.ztr.si). Celodnevno dogajanje s kulinarično ulico, otroškim programom v sladki ulici in zabavo na mestnem odru v starem mestnem jedru bo zaključil koncertni del na osrednjem odru pri hotelu Cubis, kjer bo poskrbljeno za glasbeno zabavo: skupina Zlata žila za ogrevanje, nato še koncert zvezde dalmatinskih melosov Mladena Grdovića.

Dan po Bogračfestu bo za tiste bolj aktivne, ki bodo tekli po 244 stopnicah stolpa v sklopu Teka Vinarium, ki se po nekaj letih premora vrača na prizorišče. Za tedensko dogajanje bodo poskrbeli etno večeri s kulturo in kulinariko na letnem odru Gledališke in koncertne dvorane, večer lendavskih vin pri Kroni ter dogodki v okviru praznovanja obletnice stolpa Vinarium.

Za sklepni del festivala bo poskrbela etnološko-kulinarična prireditev Lendavska trgatev 2. septembra s tradicionalno povorko skozi staro mestno jedro s predstavitvijo običajev, opravil in noš ter kulturno dediščino v pesmi in plesu. Dogajanje se nato seli na osrednje prizorišče pri Cubisu s popoldansko zabavo z Ansamblom Štrk, pa tudi k stolpu Vinarium, ki beleži osmo leto delovanja. Sklepno dejanje festivala je večerni glasbeni nastop "tribute banda" Parni valjar na osrednjem prizororišču.

Program Festivala Vinarium 2023

24. avgust 2023: KONCERT POD ZVEZDAMI

25. avgust 2023: JAZZ KONCERT NA PREDVEČER BOGRAČFESTA

26. avgust 2023: BOGRAČFEST

27. avgust 2023: TEK VINARIUM

27. avgust–31. avgust 2023: ETNO VEČERI

1. september 2023: VEČER LENDAVSKIH VIN

2. september 2023: LENDAVSKA TRGATEV

2. september 2023: OBLETNICA STOLPA VINARIUM

2. september 2023: 5. DIRKA POMURSKEGA MTB POKALA

Podrobnejši program preverite v programskem zvezku.

V OBJEMU NARAVE

OBIŠČITE NAS!

Deli s svetom svojo zgodbo o Lendavi z našim #lendavavabi #visitlendava hashtagom in nas poišči na socialnih omrežjih

#lendavavabi #visitlendava