NOVICE

Martinovo doživetje v Lendavi

Martinovo, ki ga pri nas navadno slavimo s tradicionalnimi prireditvami, pohodi, krsti mošta in zabavnimi dogodki na vinorodnem območju Lendavskih goric, je tudi letos vse prej kot tradicionalno. Čeprav tovrstnih dogodkov tudi letos žal ne bo, pa to ni razlog, da se ne morete prepustiti vzdušju vinorodnega podokoliša Lendave, martinovi kulinariki ter degustaciji vina, ki to pravkar postaja.

Za individualne obiskovalce in manjše skupine smo med 11. in 13. novembrom pripravili doživetje, ki vas bo popeljalo po vinski tematiki v Lendavi z možnostjo ogleda vinogradniškega centra in zemljanke, doživetja na najvišjem razglednem stolpu, martinove kulinarike v lokalni gostilni ter seveda okušanje vin domačih vinarjev.

 

1. SKRITI KOTIČKI LENDAVE - LEDENICE

Sprehod po Glavni in Kranjčevi ulici v Lendavi nam ob pozornem opazovanju razkrije svet, na katerega smo pozabili. To so ledenice, prostori, izkopani v hribino, skoraj rudarski objekt. Lendava je kot mesto na terasi med Lendavskimi goricami in nekdanjim močvirjem bila edinstven prostor za pojav ledenic, ki so na nek način nadomeščale današnje hladilnike. Ko so izgubile prvotno funkcijo, so jih začeli uporabljati kot vinske kleti, shrambe, večina pa jih zapuščena in pozabljena čaka na ponovno obuditev in uporabo. Spoznajte njihovo zgodbo!

Ledenica na Kranjčevi ulici: dobrodošlica z domačimi dobrotami

2. POGLED NA VINORODNI OKOLIŠ

Lendavske gorice veljajo za najbolj vzhodno slovensko gričevje. Poseben čar kulturni krajini dajejo vinogradi z vinskimi kletmi, vinotoči in izletniške kmetije, kjer domači vinogradniki največkrat ponujajo sortna vina, kot so laški rizling, chardonay, renski rizling, šipon in beli pinot. Sredi vinogradov kraljuje stolp Vinarium Lendava, ki simbolizira tržnico vin in ponuja veličasten pogled na pokrajino štirih dežel. Tako v vinskih kleteh kot tudi v vinogradniškem centru v starem mestnem jedru pa lahko vsa vinarjeva pričakovanja okusite v kozarcu lendavskega vina! 

Stolp Vinarium Lendava: razgled in doživetje štirih dežel

Vina Krampač: degustacija vin z domačim narezkom

Vinogradniški center DVS: degustacija vin in ogled

Vinska klet Kelenc: degustacija vin z domačim narezkom

 

3. MARTINOVA KULINARIKA

Čeprav je ena naših najprepoznavnejših jedi bograč, pa v tem času določene domače gostilne in kulinarični ponudniki ponujajo Martinove jedi oziroma jedi, ki vas bodo popeljale v svet okusov tradicije, prepletanja vplivov različnih kuhinj in zanimivih zgodb. Kulinarične hiške pri razglednem stolpu Vinarium ponujajo pokušino vrhunskih lokalnih vin in sokov, slasten langaš, dödöle, kurtoš kolač in še druge lokalne dobrote.


Gostilna in picerija Malibu: martinov meni

Izletniška kmetija Hadik: martinov meni, Hadikov narezek in gibanica

Kulinarične hiške pri stolpu: okusi Lendave

Pizzeria Popaj: martinova pojedina

 

4. AKTIVNO Z RAVNICE V GORICE

Sprehodite se po vinskih poteh med vinogradi in doživite pristno naravo, ki tu ne skopari z lepoto, ali sedite na kolo in se povzpnite po vijugavih cestah, ki prepredajo griče. Ob poti žlahtne kapljice si oglejte številne kulturnozgodovinske znamenitosti Lendave. Sprehodite se po »Poti studencev« do razglednega stolpa Vinarium. Po vinsko-turistični cesti nadaljujete pot do klopce ljubezni, ki nudi lepo razgledno točko v Lendavskih goricah v bližini kapelice Svete Trojice.

  

Kolesarski center Murania

Pot studencev in klopca ljubezni

Kontakt in informacije:

Zavod za turizem in razvoj Lendava, pisarna TIC

Za vse informacije in možnosti rezervacij se obrnite na TIC pisarno v Lendavi; tic@ztr.si ali 02 578 83 90, ob rezervaciji vas čaka tudi manjše darilce. Paket si lahko po želji prilagodite, ponujamo vam tudi dodatne možnosti vodenja, ogledov znamenitosti in nočitve.

V OBJEMU NARAVE

OBIŠČITE NAS!

Deli s svetom svojo zgodbo o Lendavi z našim #lendavavabi #visitlendava hashtagom in nas poišči na socialnih omrežjih

#lendavavabi #visitlendava