NOVICE

Hundertwasser & Hassegawa: Vzhod in zahod

Galerija-Muzej Lendava že vrsto let sodeluje s prestižnimi galerijami in zasebnimi zbiratelji evropskega prostora. V letošnjem letu bosta potekali dve razstavi v sklopu projekta Svetovni likovni velikani na lendavskem gradu, prva je Hundertwasser & Hasegawa: Vzhod in Zahod, ki je na ogled vse do 1. septembra 2019.

Razstava postavlja na ogled izbor stvaritev Friedensreicha Hundertwasserja (1928-2000) iz Avstrije in Shoichija Hasegawe (1929-) iz Japonske, z namenom slikovitega prikaza srečanja dveh svetov.

Hundertwasser, ki je zaslovel tudi kot arhitekt, je leta 1961 odpotoval v japonsko prestolnico, kjer so njegova dela požela velik uspeh v tamkajšnji Tokyo Gallery. Poti obeh umetnikov sta se križali prav tam, kajti razstavo svojega kolega si je ogledal tudi Hasegawa. Z namenom, da bi bolje spoznal zahodni svet, je japonski umetnik zapustil svojo domovino in se nastanil v Parizu. Hundertwasserja pa sta očarali vzhodna filozofija in umetnost. »Bil je prvi Evropejec, pod cigar vodstvom so delali japonski lesorezci.«

Rdeča nit razstave je ponazoritev vzajemnega vpliva dveh svetov, Vzhoda in Zahoda, vzporednice in razlike med njima. V pretežni meri z barvnimi grafikami in sicer litografijami, sitotiski in lesorezi, pa tudi z akvareli in porcelani, ki dopolnjujejo razstavo. To stori iz dveh zornih kotov, saj zrcali posebnosti teh svetov z izkušnjo »staroselca« in »tujca«.

Razstava Orient & Okzident, na kateri so predstavljena dela obeh umetnikov, je nastala na osnovi del iz zasebne zbirke Richarda H. Mayerja.

Od 6. septembra naprej pa bo na lendavskem gradu gostovala razstava: Christo & Jeanne-Claude.

V OBJEMU NARAVE

OBIŠČITE NAS!

Deli s svetom svojo zgodbo o Lendavi z našim #lendavavabi #visitlendava hashtagom in nas poišči na socialnih omrežjih

#lendavavabi #visitlendava