NOVICE

Prehodi: Tinkara Kovač & Aleksandrinke & Usoda naših dni

Skozi stoletja se je kljub raznovrstnim oviram ali pa prav zaradi njih na milijone ljudi (pre)selilo v druge kraje, najpogosteje so iskali zase in za svoje družine bolj prijazne, boljše kraje za življenje in delo. Voda, blizu katere rastejo lipe, kot je ena izmed etimoloških razlag izvora imena Lendava, se je mnogim od nekdaj zdela primeren cilj. Skozi burno zgodovino je mesto vabilo in odganjalo, sedaj pa sodi med narodnostno najbolj pestra in bogata mesta v širši regiji.

*

Prehodi
10.‒17. 8. 2018
Petek, 10. 8., Dvorišče knjižnice, 19.00
Usoda naših dni / Napjaink sorsa, predstavitev knjige in branje

Težka usoda primorskih Slovencev, ki so po prvi svetovni vojni našli dom v Prekmurju, je ohranjena v poetičnem pričevanju Agneze Papež, Primorke s Krasa. Zbirka je nastala v času internacije v Sarvarju leta 1942, v sodelovanju Društva Primorcev in Istranov v Prekmurju ter KD Hotiza pa sedaj izhaja v knjižni obliki. 

*
Petek, 10. 8., Center Banffy, 21.00
Aleksandrinke, slovenski dokumentarni film, 2011
Letni kino: Izbor slovenskih dokumentarnih filmov / Nyári mozi

Režiser in scenarist Metod Pevec / Direktor fotografije Mišo Čadež / Avtor glasbe Aldo Kumar / Montažer Janez Bricelj / Oblikovalec zvoka Marjan Drobnič / Asistentka režije Barbara B. Stegeman / Snemalci Janez Kališnik, Matjaž Ivanišin, Sherif El Zomor / Snemalca zvoka Samo Kozlevčar, Brane Atanasković / Producent Danijel Hočevar / Koproducenti Jaka Hemler, Igor Prinčič, Mahdy Elkamaty / Direktor filma Matija Kozamernik
Zgodba o Aleksandrinkah je zgodba o boleči, skoraj izključno ženski emigraciji. Zaradi revščine in fašistične asimilacijske politike so Vipavsko dolino vse do druge svetovne vojne množično zapuščali predvsem mladi ljudje. Moški so odhajali v Argentino, od koder pa se niso vračali, dekleta in žene so odhajale v Egipt, največ v takrat bogato in kozmopolitsko Aleksandrijo, kjer so ostale tudi več desetletij kot dojilje, varuške, gospodinje. Številne so se vrnile prepozno, da bi lahko doživele svoje lastne otroke in svoj dom, dobesedno svoj, saj je bil ta največkrat odplačan prav z njihovim denarjem.
Produkcija VERTIGO, zavod za kulturne dejavnosti, RTV Slovenija; koprodukcija Transmedia, ERTU v sodelovanju z E-Film, Zavod Menuet
Producent filmskega programa Knjižnica- Kulturni center Lendava

*
Sobota, 11. 8., Center Banffy, 10.00
Kratki animirani filmi iz otroškega in mladinskega filmskega festivala ENIMATION, 40 minut, 7+
Letni kino: Izbor animiranih filmov / Nyári mozi

Ste kdaj pomislili, da bi lahko sami snemali filme? Ste se kdaj preizkusili kot režiser ali snemalec za kamero? Kako povedati svojo zgodbo v gibljivi sliki, je zanimiv izziv z ogromno mero igre in raziskovanja. V Mariboru vsako leto oktobra na festivalu Enimation pokažemo izbor najboljših filmov, ki so jih naredili otroci in mladi iz vsega sveta. Projekcija kratkih filmom predstavlja izbor najboljših. 
Pogovor z umetniško vodjo festivala in voditeljico delavnic Hano Repše iz Društva za razvoj filmske kulture. 
Producent filmskega programa Knjižnica- Kulturni center Lendava

*
Sobota, 11. 8., Muzej Primorcev in Istranov v Prekmurju, Pince-Marof, 19.00
Primorski eksodus / Tengermelléki exodus, brezplačen ogled dokumentarnega filma in muzeja

Muzej, ki ga je uredilo Društvo Primorcev in Istranov v Prekmurju, stoji v vasi Pince Marof in spominja na lesene barake, kakršne so postavili ob priselitvi Primorcev leta 1922, ko je nastala vas Benica. Na osnovi knjige, muzeja, pričevanj potomcev prvotnih priseljencev in aktivnosti društva je nastal tudi dokumentarni film Primorski eksodus avtorjev dr. Uroša Lipuščka, mag. Metke Lokar in Joca Žnidaršiča, ki si ga bomo ob tej priložnosti ogledali. Zagotovljen je brezplačen prevoz z avtobusne postaje v Lendavi ob 18.45.

*
Sobota, 11. 8., Letni oder, 21.00
Tinkara Kovač, koncert

Tinkaro Kovač spremljamo vsaj dve desetletji, od prvih, a pretresljivo opaznih, z izjemnim zvokom in ognjevitim temperamentom zaznamovanih pobliskov melodične svežine, ritmične drznosti in virtuozne genialnosti. Od prvega singla nas osuplja z žanrsko širino in izvirnimi sodelovanji, ki so značilna za Tinkarina glasbena raziskovanja, medtem pa njeni oboževalci ostajamo zveste priče popotovanja, ki vselej obljublja in prinaša čudovito prodorne avtorske melodije.

*
Nedelja, 12. 8., Grajska kavarna, 15.00‒18.00
Chill on the Hill, nedeljsko posedanje
Prostor in čas za umirjen klepet v prijetnem okolju najlepšega izmed gradov po glasbenem izboru Nitza. 

*
Četrtek, 16. 8., Nekdanja meščanska šola, 18.00
Atelje LindArt, pogovor z gostujočimi umetniki 

V OBJEMU NARAVE

OBIŠČITE NAS!

Deli s svetom svojo zgodbo o Lendavi z našim #lendavavabi #visitlendava hashtagom in nas poišči na socialnih omrežjih

#lendavavabi #visitlendava