NOVICE

Odprto! - Ethnotrip, Irena, lahko noč & Ernest in Celestrina

Spoštovani, obveščamo vas, da bo v petek začel veljati nov odpiralni čas za prekmursko vzdušje. Lendava bo odprta v času poletja, pridržujemo pa si pravico podaljšanja dobrega razpoloženja v mestu in okolici tudi po nastopu novega letnega časa. Vabimo vas, da izkoristite 100-% popust na vse kulturno-umetniške artikle in preverite njihovo vznemirljivost na lendavskih prizoriščih. Dobrodošle vse generacije!

Petek, 6. 7., Center Banffy, 21.00
Irena, lahko noč, slovenski dokumentarni film, 2017
Režiserja Miha Možina, Haidy Kancler / Scenarist, scenograf in producent Miha Čelar / Direktor fotografije Uroš Hočevar / Avtor glasbe Ethnotrip / Kostumografka Zvonka Makuc / Montažer Aleksandar Stanojević / Oblikovalec zvoka Miha Stabej / Snemalec zvoka Vincent Laurence 
Ljubezenska zgodba o nenavadni ljubezni med Ireno in Avguštinom Mavčcem iz Turnišča v Prekmurju. V 1990-ih sta kmalu po poroki doživela težko prometno nesrečo. Irena je utrpela hude možganske poškodbe, in ker se ni več prebudila, so jo hoteli zdravniki prepustiti usodi počasne smrti. Avguštin jo je vzel domov in zanjo nesebični skrbi. Pri svojih 40-ih se je po dolgoletni borbi z zdravstvenim sistemom odločil za študij prava. Zdaj ga čakata zaključni pravosodni izpit in iskanje službe, s katero bi lahko dostojno skrbel za Ireno.
Produkcij Astral in Radiotelevizija Slovenija, javni zavod, Ljubljana
Producent filmskega programa Knjižnica- Kulturni center Lendava

*
Sobota, 7. 7., Center Banffy, 10.00 
Ernest in Celestina
79 minut, družinski celovečerni animirani film, sinhronizirano v slovenščino, 4+
To je zgodba o prijateljstvu med miško, ki ni hotela postati zobozdravnica, in velikim medvedom, ki ni hotel postati notar. Medved Ernest živi na družbenem robu. Ima zamašen nos in prazen želodec. Za hrano brska po smeteh, in ko se ravno pripravlja, da bo v usta nesel nekaj, kar mu je pač prišlo pod roke, zasliši vzklik. Miška, ki jo je hotel pojesti, mu v zameno za življenje obljubi tisto, kar ima najraje na svetu. Tako Celestina v prizadevanju, da bi rešila svoje življenje, Ernestovega obrne na glavo. Iz nesrečnih okoliščin se razvije prijateljstvo, ki ga mišji svet tam spodaj, in medvedji svet tam zgoraj, poskušata onemogočiti – toda zaman. Ernest in Celestina premagata vse predsodke.
Producent filmskega programa Knjižnica- Kulturni center Lendava

*
Sobota, 7. 7., Sinagoga, 19.00
Vse moje Amerike, literarni večer s Štefanom Kardošem
Prvi večer festivala EtnoLend: Prekmurje, moje Prekmurje. Projekt EtnoLend spodbuja medkulturno povezovanje in ohranjanje identitete, saj je raznolikost ena najpomembnejših vrlin našega okolja. Prvi tematski večer bo namenjen spoznavanju prekmurske kulture, zvrstile pa se bodo še madžarska, hrvaška, romska, judovska in istrsko-primorska kultura. Lendava je pisan preplet tradicij!

*
Sobota, 7. 7., Letni oder, 21.00
Ethnotrip, koncert etno skupine
Domačinom dobro znana skupina Ethnotrip že deveto leto neguje ljudsko izročilo in v bogati zakladnici glasbe Slovenije, Madžarske, Hrvaške, Makedonije, Srbije, Bosne, Velike Britanije in Rusije črpa skladbe za svoj repertoar. Skupino sestavljajo Tjaša Šimonka (vokal), Miha Kavaš (violina), Primož Kramberger (klavir), Aleksander Varga (bas kitara) in Tomi Došen (tolkala). Člane skupine je moč slišati tudi v raznih drugih zasedbah, in ker izhajajo iz različnih glasbenih zvrsti, se to na zanimiv način odraža tudi v njihovi skupni glasbi. V preteklih letih so izvedli več kot 150 nastopov doma in v tujini, pravkar pospešeno pripravljajo tretji studijski album pod taktirko producenta Dejana Berdena. Na albumu bo moč slišati povsem novo avtorsko glasbo, ki jo glasbeniki ustvarjajo s pomočjo besedil slovenskih avtorjev Štefana Kardoša, Ferija Lainščka in Mojce Šipek. 

*
Nedelja, 8. 7., Grajska kavarna, 15.00‒18.00
Chill on the Hill, nedeljsko posedanje
Prostor in čas za umirjen klepet v prijetnem okolju najlepšega izmed gradov po glasbenem izboru Nitza. 

*
Ponedeljek‒četrtek, 9.–13. 7., Center Banffy 
Folklorni tabor, folklorni tabor za osnovnošolce

*
Četrtek, 12. 7., Nekdanja meščanska šola, 18.00
Atelje LindArt, pogovor z gostujočimi umetniki 

V OBJEMU NARAVE

OBIŠČITE NAS!

Deli s svetom svojo zgodbo o Lendavi z našim #lendavavabi #visitlendava hashtagom in nas poišči na socialnih omrežjih

#lendavavabi #visitlendava